Ogólnopolska Konferencja Kraskowa 5-6 Listopad 2005

PROGRAM

 

Miejsce Konferencji (Dom Kultury w Kolbuszowej)                                            Osoba kontaktowa: Konrad Kata katakon@poczta.fm 0505868152

Kolbuszowa ul. Obrońców Pokoju 66

 

Sobota 5 listopad 2005 Dom Kultury

10.00

Rozpoczęcie konferencji

10.10

„Zmiany liczebności i rozmieszczenia kraski w Polsce w drugiej połowie XX wieku.” - Andrzej Górski 20 min

10.40

„Elementy ekologii lęgowej kraski.”- Andrzej Górski 20 min

11.10

Projekt „Aktywnej ochrony kraski (Coracias garrulus) na Podkarpaciu - wpływ i ocena zagrożeń dla gatunku wymierającego w Europie – cele i przebieg prac”. - Konrad Kata 20 min.

11.30

„Charakterystyka środowisk lęgowych kraski na Płaskowyżu Kolbuszowskim i w Dolinie Tanwi”. - Małgorzata Bylicka 10 min.

11.40

Behawior żerowania kraski - środowisko żerowania, czatownie, pokarm i sposoby polowania”. - Małgorzata Bylicka 10 min.

11.50

Przerwa na kawę i herbatę

12.10

„Kraska na Podkarpaciu” - film wideo. Premiera.. Realizacja "JAWOR" Marcin Krzyżański, zdjęcia Krzysztof Skrok - 10 min.

12.20

„Kraska w Dolinie Tanwi”-  Robert Rudolf, Sławomir Snopek 20 min.

12.40

„Kraska w południowo – wschodniej czyści Puszczy Sandomierskiej.” - Jerzy Grzybek i Tadeusz Sobuś 20 min.

13.00

„Rozmieszczenie kraski na Podkarpaciu w latach 1990-2005”. – Konrad Kata 20 min.

13.20

„Aktywna ochrona dudka w Podlaskim Przełomie Bugu” - Dominik Krupiński 30 min.

13.50

„Kraska Ziemi Kozienickiej”  pokaz slajdów. - Maciej Rębiś 20 min.

14.10

Obiad

14.40

Relacje międzygatunkowe w pobliżu dziupli kraski” - Grzegorz Wiktor ­10 min

14.50

„Głosy kraski” - Grzegorz Wiktor ­10 min.

15.00

Dyskusja.

Ochrona kraski w Polsce- opracowanie planu ochrony.

16.30

Zakończenie Konferencji.

19.00

Kolacja -Hotel Sportowy, ul. Wolska 2 (Stadion)

 

Niedziela 6 listopad 2005 Hotel Sportowy

7.00

Śniadanie

8.00

Dla chętnych planujemy wyjazd na ptaki na teren stawów w Budzie Stalowskiej i „Osadnika” k. Tarnobrzega. Zbiórka Hotel Sportowy.

14.00

Powrót